:: AHLAN YA RAMADHAN ::


Bismillahirrahmanirrahim..
Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam..KepadaMu kami sembah dan kepadaMu Ya Allah kami meminta pertolongan..

Beberapa hari lagi Ramadhan akan tiba. Ramadhan yang menjadi saat yang ditunggu2 pada setiap tahun.Ya Allah,Engkau janjikan pada bulan ini rahmat dan keampunan..

Ya Allah,segala puji bagiMu Ya Allah..
Engkau masih memanjangkan umur kami hingga ke saat ini biarpun diri ini sering alpa akan perintahMu.Maha Suci Allah dengan Zat Yang Maha Pengasih dan Penyayang,yang mengizinkan diri kami yang kerdil ini menyelusuri hari2,menanti dengan penuh debar Ramadhan yang bakal tiba..

Ya Allah,kami memohon keampunanMu.Ampunilah segala dosa,kesalahan dan kekhilafan diri kami selama bertahun2 permusafiran kehidupan kami di dunia ini.Kami kembali kepadaMu Ya Allah..Terimalah kami..Terimalah kami sebagai hamba yang sentiasa mencintai dan merinduiMu saban waktu..

Ya Allah..dengan rahmat dan kasih-sayangMu..Lembutkanlah hati kami Ya Allah..Lembutkanlah hati kami untuk mendengar segala nasihat dan pengajaran.Lembutkanlah hati kami untuk sentiasa insaf tatkala membaca Al-Quran.Lembutkanlah hati kami agar sentiasa rindu untuk melaksanakan ketaatan padaMu Rabbi..

Ya Allah,sekian lama Engkau pinjamkan nyawa ini,sudah berapa banyak kesalahan yang kami lakukan kepadaMu Ya Allah..Sudah banyak fasa Ramadhan yang pernah kami lalui,namun kami sering gagal mengemudi hati yang kerdil ini Ya Allah..Ya Allah..kami lemah,kami tak mampu untuk berhadapan dengan azabMu yang begitu pedih...

Ya Allah..
Sungguh kami rindu untuk bertemu Ramadhan.Tidak sabar rasanya untuk menempuh hari dan detik yang penuh barakah itu Ya Allah..Ya Allah,ku merenung hari2 yang berlalu..

Betapa di bulan Ramadhan ini berlakunya "Badar Kubro". Perang Badar yang menyaksikan kemenangan umat Islam yang bersatu mengikat janji mencintaiMu hingga ke akhir hayat.
Allahu Rabbi..mereka tegar,kuat dan tabah melaksana perintah menuju ke medan jihad biarpun sedang berpuasa. Lapar dan dahaga yang mereka rasai sama seperti umat di zaman ini,namun mereka mampu bangkit dan gagah bertempur di medan jihad.Inilah Ramadhan..Madrasah iman,menjana keimanan umat manusia agar kembali bangkit melawan nafsu yang beraja.Kuingin menjadi seperti para sahabat terdahulu,tangkas dan gagah persis singa garang di siang hari,manakala malamnya tersungkur sujud dengan penuh tawadhuk di hadapanMu Rabbi..

Segala puji bagi Allah yang menurunkan Al-Quran..
Tanpanya manusia buta,tiada petunjuk dan pedoman..Ayat Al-Quran yang kutatap pada hari ini adalah ayat yang sama diturunkan kepada junjungan tercinta,Nabi Muhammad SAW di Gua Hira'..Ayat yang bisa meruntun hati2 yang rindu dan teruja untuk mengetahui isi kandungannya..

Subhanallah..betapa hebatnya bulan ini..
ibarat kita tertunggu2 untuk melaungkan kalimah 'Merdeka' pada 31 Ogos kerana itulah mercu tanda kebebasan negara kita dari genggaman penjajah.Begitulah juga sepatutnya kita meraikan kehadiran Ramadhan..yang di dalamnya terkandung peristiwa yang besar bagi umat manusia dan seisinya..Al-Quran yang Allah janjikan tidak akan mampu diselewengkan ayat2nya hingga akhirat..Semakin dibaca dan direnung tidak akan terbit jemu di hati..MashaAllah..

Ya Allah..sempatkanlah kami untuk bertemu Ramadhan pada kali ini..Terimalah taubat dan doa2 kami Ya Allah..Semoga Ramadhan kali ini adalah yang terbaik buat kami..amin..

0 comments: