di sebalik yang tersurat dan tersirat itu...


عَنْ أَبِي الْعَبَّاسِ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ الله عَنْهُمَا قَالَ: آُنْتُ خَلْفَ النَّبِيِّ صَلَّى الله عَلَيْ هِ

وَسَلَّمَ یَوْمًا فَقَالَ: (( یَا غُلاَم! إِنِّي أُعَلِّمُكَ آَلِمَاتٍ: اِحْفَظِ الله یَحْفَظْكَ، اِحْفَظِ الله تَجِدْهُ تُجَاهَكَ،

إِذَا سَأَلْتَ فَاسْأَلِ الله، وَإِذَا اسْتَعَنْتَ فَاسْتَعِنْ بِالله، وَاعْلَمْ أَنَّ الأُمَّةَ لَوِ اجْتَمَعَتْ عَلَى أَنْ یَنْفَعُوْ كَ

بِشَيْءٍ لَمْ یَنْفَعُوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ آَتَبَهُ الله لَكَ، وَإِنِ اجْتَمَعُوْا عَلَى أَنْ یَضُرُّوْكَ بِشَيْءٍ لَ مْ

یَضُرُّوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ آَتَبَهُ الله عَلَيْكَ، رُفِعَتِ الأَقْلاَمُ وَجَفَّتِ الصُّحُفُ )) رواه الترمذي وقال

حدیث حسن صحيح،Daripada Abu al-'Abbas, Abdullah ibn Abbas, r.a. رضي الله عنهما beliau berkata:
Aku pernah duduk di belakang Nabi SAW pada suatu hari, lalu Baginda bersabda kepadaku: Wahai
anak! Sesungguhnya aku mahu ajarkan engkau beberapa kalimah: Peliharalah Allah nescaya Allah
akan memeliharamu. Peliharalah Allah nescaya engkau akan dapati Dia di hadapanmu. Apabila engkau
meminta, maka pintalah dari Allah. Apabila engkau meminta pertolongan, maka mintalah pertolongan
dengan Allah. Ketahuilah bahawa kalau umat ini berkumpul untuk memberikan sesuatu manfaat
kepadamu, mereka tidak akan mampu memberikanmu manfaat kecuali dengan suatu perkara yang
memang Allah telah tentukan untukmu. Sekiranya mereka berkumpul untuk memudharatkan kamu
dengan suatu mudharat, nescaya mereka tidak mampu memudharatkan kamu kecuali dengan suatu
perkara yang memang Allah telah tentukannya untukmu. Pena-pena telah diangkatkan dan lembaranlembaran
telah kering (dakwatnya).
Hadis riwayat al-lmam al-Tirmizi. Beliau berkata: la adalah Hadis Hasan Sohih.Mesir..Mansurah..Tanta..Qiraat..JPMK..Perpindahan wafidin..
semuanya tersimpul erat dalam wacana ujian dari Allah untuk kita hayati dan dalami..

jujurnya,hingga kini,apabila mengenang nasib anak2 usrah saya,ahli bait saya,adik2 saya Qiraat tahun 1,saya terasa begitu sebak..sepanjang tahun ini boleh dikatakan banyak masa saya bersama mereka..bersama2 mereka ketika bertalaqqi dengan Syeikh Husin,menjaga mereka ketika program kolokium ilmuan dan yang paling mengujakan adalah diberi peluang oleh Allah untuk berkongsi ilmu dan pengalaman bersama mereka di dalam usrah..

adik2 ini adalah generasi baru yang amat menggembirakan saya..keaktifan mereka bertanya soalan kepada Syeikh sepanjang muhadharah dan kesungguhan mereka menuntut ilmu tanpa penat dan letih secara tidak langsung memberi kekuatan pada saya untuk terus menggali ilmu Allah di bumi Nabi Musa ini..

saya benar2 teruja,kali pertama saya menghadiri muhadharah Qiraat tahun 1 bersama Syeikh Husin,bertalu2 soalan yang mereka lontarkan andai wujud ketidak fahaman di dalam satu bab@tajuk.saya kagum dengan kesungguhan mereka berusaha untuk bercakap Arab walaupun kelihatannya agak susah,pokoknya usaha.rasanya kami dulu tidaklah seaktif ini,hingga Syeikh sering tersenyum menyindir kami,
"ya..kamu ulama',dah tak perlu tanya..sah?.."

melangkah pula saya ke maahad,dari kejauhan saya mendengar adik2 ini mengulang2 matan dengan penuh semangat bersama Syeikh Toha.saya takjub,walaupun mereka baru berada di tahun 1,namun mereka sudah hampir menguasai Jama' Qiraat dengan cukup baik..tahniah adik2 akak!

kini,kecekalan kalian diuji dengan cukup dahsyat.inilah fenomena yang secara peribadi amat saya geruni semenjak saya berada di tahun 1,tahun 2007..nama tidak muqayyad&tidak dibenarkan masuk peperiksaan..
khabaran ini masih hangat di Mansurah.masih sarat dengan pro dan kontranya.punca,keadaan dan keputusan telah kita maklumi.

hadirnya kalam ini untuk mengajak kita agar sama2 berfikir..di sebalik ujian ini pasti terkandung rahmat..

sahabat-sahabat sekalian,
kesusahan ini sama ada di peringkat kuliah,perubatan dan qiraat,semuanya terangkum dalam agenda yang sama-perlunya kesatuan fikiran yang satu dan jitu yang akhirnya dapat menjana kesatuan amal yang mantap.kita jelas,wujudnya kekhilafan di dalam permasalahan ini (sila rujuk blog DPMM) dan kita mencari satu titik yang sama untuk menyelesaikannya.

jangan putus asa untuk berdoa agar KEBENARAN DAPAT DITEGAKKAN dan KEBATILAN DAPAT DIRUNTUHKAN!sahabat-sahabat sekalian,
di sebalik ujian ini juga,tersirat suatu iktibar kepada kita..sejauh mana IKHLAS DAN TULUSNYA hati kita merasai ilmu ini adalah amanah,bukan semata2 kerana peperiksaan.ALLAH mengurniakan hamparan nikmat yang cukup luas kepada kita untuk menuntut ilmu di daerah bertuah ini,bermakna setiap detik waktu kita perlu dimanfaatkan untuk ilmu.di dalam menghadapi kemelut ini,pohonlah kekuatan kepada Allah agar kita istiqamah menuntut ilmu,sentiasa teruja untuk menghafaz ilmu Allah dengan niat dengan ilmu ini nanti,kita dapat memanfaatkannya untuk Agama yang tercinta.

namun,janganlah disempitkan ilmu itu hanya mengadap kitab semata2,bermunaqasyah dan membincangkan isu ummat juga adalah ilmu kerana ia juga terkandung di dalam agenda murni
"Hablumminannas".berilah bantuan kepada sahabat2 yang memerlukan.apalah salahnya,di dalam senggang waktu kita mengulangkaji pelajaran,kita "hadiahkan" 5 minit masa yang kita ada untuk memberi kata2 semangat kepada sahabat2 yang mungkin amat memerlukan sokongan kita pada ketika itu.

ingatlah,apabila seorang insan meringankan bebanan yang ditanggung oleh insan lain,maka Allah akan meringankan pula urusannya melalui jalan yang tidak disangka..Maha Adilnya Allah melaksanakan hukum alam!

semoga Allah mengurniakan kita kekuatan hati yang sentiasa mencari hikmah di atas segala percaturan.


p/s: semoga Allah mengurniakan balasan syurga buat pemimpin2 kami yang cekal,sabar dan tabah sepanjang melaksanakan kebajikan untuk rakyat.penat,jerih dan perit ini pastinya dihitung sebagai amalan soleh di atas neraca timbangan.kami sentiasa mendoakan kalian,teruskan perjuangan!

0 comments: