pasca "MERDEKA" ^_^

~ simbolik faslu soifi ;p~

Bismillahirrahmanirrahim..Segala puja dan puji bagiMu Ya Allah..
Salam sayang dari Perlembahan Nil..^_^


Alhamdulillah,Allah masih panjangkan umur kita hingga ke hari ini.semoga hari-hari yang kita lalui lebih mendekatkan kita kepada Allah,kerana itulah jua tujuan kita diciptakan,tidak lain dan tidak bukan hanyalah untuk beribadah kepada Allah,Tuhan yang Maha Agung.

Semenjak imtihan syahadah kami tamat,pelbagai raga
m dan aksi dunia yang dapat saya lihat.Dalam minda,pelbagai perancangan dan aktiviti yang nak dibuat,tapi yang paling utama adalah projek bersama adik-adik di Tir'ah,mengukuhkan hafazan dan meng'khatam'kan buku-buku yang telah tersenarai untuk dibaca..

Kalau sebelum ni,setiap hari full dengan muhadharah Syeikh dan maahad,jadi masa terisi dengan sangat baik,Alhamdulillah..Usai imtihan,kebimbangan bergayut di tangkai hati andai masa terbuang dengan percuma.Maklumlah,fasa "merdeka" bak kata orang muda..-_-
(kebimbangan saya kepada natijah majoriti,lebih dari rasa merdeka..=])

disebabkan itulah,seminggu sebelum tamat exam,saya cuba senaraikan aktiviti yang nak dilaksanakan selepas tamat imtihan.bimbang diri ini tergolong sebagai hamba yang rugi..rugi kerana tak memanfaatkan masa "lapang sebelum sempit."

Syukur Alhamdulillah,beberapa hari ini berjaya menamatkan beberapa buah buku..bermula dari buku bersifat kekeluargaan,suami isteri,cara didikan anak,keperluan baby sampailah kepada pemikiran golongan Ateis..Makin banyak membaca,makin terasa kekurangan diri,makin ingin mengkaji lagi.Benarlah,Nadi kepada Ilmu adalah Am
alan Membaca..InshaAllah,andai ada kesempatan,saya ingin mencatat sinopsis buku-buku tersebut di teratak ini.Supaya akan datang,saya dapat merujuk kembali isi-isi penting di dalamnya.

Setiap ilmu perlu dicatat agar tidak hilang..Mengambil ibrah dari kronologi penulisan Mushaf Al-Quran,apabila sahabat-sahabat Rasulullah SAW mendapat khabaran telah turunnya wahyu dari Allah,maka mereka bergegas bertemu Nabi,teruja untuk menghafaz ayat-ayat Al-Quran dan menulisnya di pelepah tamar,kepingan batu a
tau di atas tulang..MashaAllah,betapa cermat dan amanahnya para sahabat dahulu memelihara kalam Allah..hasil dari kesungguhan mereka,Al-Quran terpelihara sehingga kini dan kita dapat membaca,meneliti dan memahami setiap baris ayat-ayatnya tanpa ada satu pun yang diselewengkan..MashaAllah..



~Mabruk buat ibu-ibu yang baru melahirkan cahaya mata baru-baru ini.Rasanya di Mansurah ni,sentiasa meriah dengan kehadiran mujahid-mujahidah yang baru lahir.Alhamdulillah,jumlah akhawat di sini ramai.Bolehlah menjadi 'baby sitter' buat anak2 ini.Kagum saya,sahabat2 yang masih bujang pun cekap menguruskan baby.Inilah antara rakaman pengalaman di rantau orang.Semuanya perlu dilakukan sendiri,perlu berdikari..

~Rakaman tragis sikit,bila semakin ramai sahabat-sahabat yang pulang ke Malaysia,lebih-lebih lagi sahabat yang sama team ~berjauhan dengan suami atau isteri..^_^tak tahulah kenapa,bila dengar berita mereka nak balik ke pangkuan suami/isteri,saya pula yang lega n excited (excited?:p )pernah saya mengadu pada mak-rasa-nak-terbang-awal-,kata mak,"yah kan mampu sabar berjauhan dengan abang dah 2 tahun,tinggal sebulan je lagi,kuat ye.." ~"Baik bonda!"^_^

moga semuanya selamat dan walau di mana kita berada perjuangan perlu diteruskan!
salam sayang!

0 comments: